Συμβουλές & Μαστορέματα

Οδηγίες για τοποθέτηση δαπέδων

Το υπόβαθρο κατά την τοποθέτηση της επίστρωσης, πρέπει να είναι καλά προστατευμένο από ενδεχόμενη διείσδυση υγρασίας. Η προστασία αυτή επιτυγχάνεται με την επίστρωση κατάλληλης στεγανωτικής μεμβράνης πάνω στη φέρουσα πλάκα σκυροδέματος πριν από την κατασκευή του υπόβαθρου. Η στεγανωτική μεμβράνη καλό είναι να καλύπτει και τους περιμετρικούς τοίχους στη βάση τους, ώστε να προστατεύει το υπόβαθρο από πλευρική διείσδυση υγρασίας. Το υπόβαθρο πρέπει να είναι πολύ σταθερό. Σε περίπτωση τσιμεντοκονίας, η σχέση τσιμέντου με άμμο πρέπει να είναι: 1:3, max. 1:5.

Η κόλλα: Η επιλογή της κατάλληλης κόλλας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχή τοποθέτηση.
Η κόλλα πρέπει να είναι αρκετά ελαστική ώστε να ακολουθεί τις μεταβολές των διαστάσεων της επίστρωσης χωρίς να υφίστανται αλλοιώσεις. Η ποσότητα της κόλλας που απαιτείται, εξαρτάται κυρίως από την απορροφητικότητα της επιφάνειας του υπόβαθρου καθώς επίσης και από την ομαλότητά της. Αν αυτή είναι απορροφητική, είναι απαραίτητη η προεπάλειψη της επιφάνειας με ειδικό αστάρι.

Η κόλλα (ακρυλική, ρητινούχα, πολυουρεθανική κτλ.) στρώνεται ομοιόμορφα με τη χρήση οδοντωτής σπάτουλας, πάντα στην επιφάνεια του υπόβαθρου. Όταν η κόλλα τοποθετείται στην επιφάνεια του υπόβαθρου, τότε πρέπει να στρώνεται κάθε φορά σε τόση έκταση όση είναι δυνατό να καλυφθεί με σανίδες πριν αρχίσει η κόλλα να στεγνώνει. Υπάρχουν τρεις τύποι κόλλας που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση κολλητών δαπέδων: ρητινούχες, ακρυλικές και πολυουρεθανικές, ενός ή δύο συστατικών. Σε περίπτωση που υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση, ζητήστε τις οδηγίες χρήσης της προτεινόμενης κόλλας.

 

Προσοχή: Οι κόλλες έχουν ημερομηνίες λήξεως που δεν πρέπει να παραβιάζονται σε καμία περίπτωση.
Τοποθέτηση: Οι σανίδες εφαρμόζονται στο υπόβαθρο αλλά και μεταξύ τους, για να μη μένουν αρμοί, με ελαφρά χτυπήματα στην επάνω επιφάνεια και στις ελεύθερες πλευρικές επιφάνειές τους. Τα χτυπήματα γίνονται συνήθως με σφυρί και πάντοτε με την παρεμβολή ξύλινων τεμαχίων ώστε να μην τραυματίζονται οι σανίδες. Ίχνη, υπολείμματα ή περισσεύματα κόλλας, που εμφανίζονται πάνω στην τελική επιφάνεια της επίστρωσης, πρέπει να καθαρίζονται αμέσως σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή της κόλλας και του προμηθευτή της ξυλείας. Πρέπει απαραίτητα να αφήνουμε 8-10 εκατοστά κενό ανάμεσα στον τοίχο και τα ξύλινα δάπεδα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν πρόκειται να εφαρμοστεί η κολλητή επίστρωση πάνω σε παλιά επίστρωση (ανακαινίσεις, επισκευές). Αν η παλιά επίστρωση είναι πολύ λεία, όπως πλακίδια, σκληρό πλαστικό κτλ. τότε πρέπει να ζητάτε υπεύθυνη γνώμη από τεχνικούς.

Οι παλιές μαλακές επιστρώσεις, όπως μοκέτες, παλιά πλαστικά κτλ. πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούνται και το υπόβαθρο να καθαρίζεται καλά (με μηχανικό τρόπο) και να επιπεδώνεται πριν από την τοποθέτηση της νέας επίστρωσης. Η ομαλοποίηση γίνεται συνήθως με επίστρωση ισχυρής τσιμεντοκονίας ή ειδικού μείγματος που επιπεδώνει μόνο του την επιφάνεια. Σε περίπτωση τοποθέτησης ξύλινου δαπέδου πάνω σε κεραμικά πλακάκια, θα πρέπει πρώτα να αφαιρείται το υάλωμά τους και κατόπιν να χρησιμοποιείται ειδικό αστάρι και κόλλα. Στο κολλητό δάπεδο, όταν υπάρχουν αρμοί στο υπόβαθρο, συνεχίζονται και στην επίστρωση. Οποιαδήποτε κατεργασία της επιφάνειας χρήσης (λείανση, τελείωμα) πρέπει να γίνεται αφού ξεραθεί ολοκληρωτικά η κόλλα και οπωσδήποτε σε διάστημα όχι μικρότερο των 7 ημερών από την τοποθέτηση της επίστρωσης.

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

oikostyl.gr

Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα είναι σύντομα κοντά σας!

Σύντομα η ΟΙΚΟΣΤΥΛ θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών.

(ή πατήστε ESC)