Συμβουλές & Μαστορέματα

Σχέδιο - διαμόρφωση κουζίνας

 

*Ο Συνεταιρισμός επιπλοξυλουργών Ηρακλείου, ΟΙΚΟΣΤΥΛ, αναλαμβάνει την δωρεάν σχεδίαση (τρισδιάστατη μορφή) την Κουζίνα της αρεσκείας σας μέσω των ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ / ΜΑΡΑΓΚΩΝ. (Υπάρχει ελάχιστη χρέωση σε μη πιστοποιημένου τεχνίτη / μαραγκού).

 

Η σωστή διαμόρφωση κουζίνας αλλά και η επιλογή η μορφή της, μας δίνει τις παρακάτω κατηγορίες για την ιδανική κουζίνα:

Στη γραμμική κουζίνα όλες οι λειτουργίες (φούρνοι, νεροχύτης, ψύξη, αποθήκευση) τοποθετούνται στη σειρά, η μία μετά την άλλη, καλύπτοντας έναν επιμήκη τοίχο. Πρόκειται για μία εργονομική επίλυση στενόμακρων χώρων, που εξοικονομεί χώρο και συμπυκνώνει την κουζίνα.
 Ελάχιστο φάρδος=1,80μ

Η τυπολογία αυτή είναι η ευρύχωρη εξέλιξη της προηγούμενης.
Το φάρδος του χώρου είναι μεγαλύτερο, ενώ ο ελεύθερος τοίχος καλύπτεται άνετα με πάγκο και ντουλάπια. Η κίνηση γίνεται, τόσο κάθετα ανάμεσα στους πάγκους, όσο και παράλληλα προς την ενδεχόμενη μπαλκονόπορτα.
 Ελάχιστο φάρδος=2,40μ

Η κουζίνα αναπτύσσεται σε τρεις τοίχους, εκ των οποίων οι δύο παράλληλες πλευρές είναι μεγαλύτερες από τη τρίτη, στην οποία συνήθως βρίσκεται το παράθυρο.
Βασικό πλεονέκτημα είναι το ικανοποιητικό εμβαδόν της και ο άνετος πάγκος εργασίας. Η τοποθέτηση των μονάδων και των λειτουργιών εξαρτάται από την ευελιξία των υδραυλικών παροχών και τη διαρρύθμιση του χώρου που συνορεύει με την κουζίνα.

Η κουζίνα αναπτύσσεται σε τρεις τοίχους, εκ των οποίων οι δύο παράλληλες πλευρές είναι μικρότερες από τη τρίτη. Στο επιμήκη τοίχο βρίσκεται συνήθως το παράθυρο. Βασικό πλεονέκτημα είναι το ικανοποιητικό μήκος του πάγκου και η ποσότητα του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου που προκύπτει.
Στους πλαϊνούς τοίχους μπορούν να τοποθετηθούν άνετα η εστία και το ψυγείο.
Το αισθητικό αλλά και πρακτικό πλεονέκτημα αυτής της σύνθεσης είναι η δυνατότητα τοποθέτησης της τραπεζαρίας ή του τραπεζιού κουζίνας παράλληλα με τον επιμήκη τοίχο. Με αυτό τον τρόπο το σερβίρισμα επιταχύνεται και το φαγητό εξελίσσεται σε έναν επαρκώς φυσικά φωτισμένο χώρο.

Η κουζίνα αναπτύσσεται σε δύο τοίχους, κάθετους μεταξύ τους, εκ των οποίων ο ένας διαθέτει παράθυρο. Συχνά, περιορίζεται μεταξύ ανοιγμάτων προς το μπαλκόνι ή τον κήπο.
Ο νεροχύτης, η εστία και το ψυγείο τοποθετούνται όσο πιο κοντά γίνεται για να διευκολύνεται η τριγωνική κίνηση ανάμεσά τους. Το τραπέζι φαγητού της κουζίνας σε Γ τοποθετείται στην απέναντι γωνία και συγκεντρώνει την οικογένεια και τους επισκέπτες γύρω του, εξαιτίας της ελεύθερης τοποθέτησής του.
Πολλές φορές αντικαθίσταται με την τραπεζαρία του σπιτιού.
Σε αυτή την περίπτωση η κουζίνα αποτελεί κυρίαρχο μέρος της συνολικής επίπλωσης του χώρου.
Κατά την επίλυση, της κουζίνας σε Γ προσέχουμε τη θέση του ψυγείου, το οποίο εξαιτίας του όγκου του θα πρέπει να εντάσσεται αρμονικά στο συνολικό χώρο και να μην γίνεται αντιληπτό από την τραπεζαρία.

Αποτελεί την εξέλιξη της κουζίνας σε σχήμα С, Γ και Π, στις οποίες έχει προστεθεί
ένας επιμήκης πάγκος, που προσθέτει αποθηκευτικό χώρο ή υποκαθιστά το τραπέζι φαγητού. Είναι μία πρακτική λύση, που αυξάνει το μέγεθος του πάγκου εργασίας ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει την κουζίνα, χωρίς να κλείνει τον υπόλοιπο χώρο.
Μπορεί να αποκτήσει, ανάλογα με το ύψος του πάγκου, χρήση bar γρήγορου γεύματος, να εξασφαλίσει βιτρίνα για το καθιστικό ή να αποκολλήσει το νεροχύτη και την εστία από τον τοίχο, δίνοντας μία σύγχρονη δυναμική ακόμα και σε ένα παραδοσιακό χώρο.

 

Η κουζίνα αυτή προκύπτει από την ανάγκη της οικογένειας να μαζευτεί γύρω από μία εστία, έναν όγκος που συγκεντρώνει την προετοιμασία του γεύματος, τη συζήτηση και το σερβίρισμα.
Από τη μέσα πλευρά εξυπηρετεί την παρασκευή του γεύματος, ενώ από την έξω πλευρά αποτελεί μέρος της επίπλωσης του καθιστικού, χώρο εργασίας, χώρο γρήγορου σερβιρίσματος, bar.
Η νησίδα είναι μία ελεύθερη, γραμμική ενότητα, που μπορεί να φιλοξενεί την εστία, αποθηκευτικούς χώρους, το πλυντήριο πιάτων και το νεροχύτη και τις περισσότερες φορές δεν ενώνεται με τοίχο σε κανένα άκρο της.
Αυτό επιτρέπει την κίνηση περιμετρικά της, όμως ταυτόχρονα απαιτεί και άνετο χώρο κίνησης, ώστε να συνδυάζονται όλες οι παραπάνω δραστηριότητες.
Η εργονομική διαχείριση των λειτουργιών της είναι αποκλειστικά προϊόν αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, καθώς προαπαιτείται η συγκεκριμένη πρόβλεψη για τα υδραυλικά, την αποχέτευση, τα ηλεκτρολογικά και την επιλογή υλικού δαπέδου.

 

Αποτελεί ένα παιχνίδι όγκων και των ηλεκτρικών συσκευών, θυμίζοντας τις κουζίνες της γιαγιάς μας, όπου δεν υπήρχε ενιαίος πάγκος εργασίας, όπως τον ξέρουμε σήμερα. Η κάθε λειτουργία, η πλύση, η εστία, η αποθήκευση είναι διαφορετικά έπιπλα ανεξάρτητα μεταξύ τους, ελεύθερα να κινηθούν ακόμα και πάνω σε ρόδες.
Στο κέντρο του χώρου, τοποθετείται το τραπέζι, με ρόλο πάγκου εργασίας.
Η διαρρύθμιση αυτή κατευθύνει την αισθητική της κουζίνας προς cottage διακοσμητικές τάσεις, παρόλο που αν χρησιμοποιηθεί κομψά μπορεί να δώσει μία κουζίνα δυναμικού design.
Προσφέρει όμως ταυτόχρονα, μία πρωτότυπη σύνθεση και την αίσθηση της ελευθερίας στη διαρρύθμιση του χώρου μας.

<< ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

oikostyl.gr

Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα είναι σύντομα κοντά σας!

Σύντομα η ΟΙΚΟΣΤΥΛ θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών.

(ή πατήστε ESC)